Dry needling


Ook in onze praktijk kan DRY NEEDLING THERAPIE worden toegepast, tijdens de reguliere behandelingen fysiotherapie door Bogdan Stolk.

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode, afkomstig uit canada, die al meerdere jaren wordt toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken deze spieren op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn kan veroorzaken.

De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten of het herstel van een andere blessure kunnen belemmeren. Ondanks de prominente rol die triggerpoints spelen in klachten aan het bewegingsapparaat worden ze nog maar weinig herkend door therapeuten en artsen en blijven ze vaak onbehandeld.

Het vergt specifieke kennis en vaardigheden om de triggerpointklachten te kunnen lokaliseren en te behandelen.

Bij acute overbelasting en verstuikingen van een gewricht, maar ook bij de chronische overbelasting van spieren, pezen of gewricht spelen ze een rol.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

De therapie
Afhankelijk van de klachten zal het lichaam onderzocht worden op de relevante triggerpoints maar ook naar de oorzaak van deze triggerpoints. De totale therapie is vaak een combinatie van het behandelen van triggerpoints, het trainen van de belastbaarheid, het beïnvloeden van "onderhoudende factoren" en het geven van advies.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.